top of page

Szoros eredmény várható az egyéni jelöltek tekintetében Baranya megye 2-es számú választókerületében

A Sensus Research több választókerületben is végzett felmérést, a 2018. április 8-án megrendezésre kerülő országgyűlési választás kapcsán. A kutatás a közösségi médiában zajlott 2018. március 14. és 2018. március 25. között, pontos területi célzás mellett, ezer válaszadó közreműködésével.

Demográfiai adatok

A válaszadók életkori megoszlása nem egyenletes, a 63 évnél idősebb korosztály 14%-át képezi a kitöltőknek, míg a 31-39 éves korosztály a kitöltők 34%-át képezte. A fiatal felnőttek közül 21% válaszolt a kérdésekre, a 40-62 éves korosztály részvétele megközelítette a legmagasabb értéket, 31%-os arányban.

A válaszadók 28%-a faluban, illetve községben lakik, a fennmaradó 72% városban. A körzetre jellemzőek a városok, Komló és Pécs, emellett több kisebb település található a választókerületben.

Választói preferenciák (pártlistára leadott szavazat)

A válaszadók 42%-a a Fidesz- KDNP pártszövetséget tartaná a legalkalmasabbnak a kormányzásra. A Jobbik 20%-kal a második helyen szerepel, az MSZP-Párbeszédet a kitöltők 13%-a tartja a legalkalmasabbnak. Az LMP-t a válaszolók 11%-a, a DK (8%), Magyar Kétfarkú Kutya Párt (1%), Momentum (3%), Együtt (2%).

A másodlagos pártpreferencia tekintetében a Jobbik, a Fidesz-KDNP és az LMP-ÚK szövetség fej-fej mellett van. A válaszadók 19%-a a Jobbikra, 18%-a a Fidesz-KDNP-re, 16%-a az LMP-re szavazna, ha a favorizált pártja nem indulna. Az MSZP-Párbeszéd szövetséget 15% támogatná, míg a többi párt összesen 10% alatti támogatást kapna. A válaszadók több mint egyötöde kitartana saját meggyőződése mellett, így az általa kedvelt párt visszalépése esetén nem venne részt a szavazáson, vagy nem adna le érvényes szavazatot.

Egyéni jelölt

A területi pártpreferenciákon túl felmértük, hogy melyik helyi jelöltre adnák le szavazatukat. A válaszadók 27%-a Hoppál Pétert, a Fidesz-KDNP jelöltjét támogatná szavazatával, ami megegyező eredményt mutat a pártpreferenciával. A második helyen 16%-kal Gyimesi Gábor, a Jobbik jelöltje és Hohn Krisztina, az LMP-ÚK jelöltje szerepel 14%-kal. Nagy Ferencre, a DK jelöltjére 11%, a Momentum jelöltjére, Körömi Attilára 4% szavazna.

Összefoglalás

A Sensus Research kutatása Baranya 02. számú egyéni választó kerületében mért adatai alapján elmondható, hogy a választói preferenciák az országosan mért adatokhoz képest nem mutatnak nagy eltéréseket, bár az LMP és a DK is erősebbnek tűnik a kerületben. A válaszadók között a Fidesz-KDNP vezet, megelőzve a Jobbikot, az MSZP-Párbeszéd szövetséget és az LMP-t. A másodlagos pártpreferenciák tekintetében ellenzéki oldalon az LMP-t és a Jobbikot támogatná a válaszadók többsége.

Egyéni jelöltek tekintetében rendkívül szoros eredmény várható, taktikai szavazás esetén, esetleges visszalépések hatására, a Jobbik jelöltje, Gyimesi Gábor és az LMP jelöltje, Hohn Krisztina is megnyerheti a körzetet. A Közös Ország Mozgalom mérése és az MSZP által kiadott mérések alapján az integráló erőt Hohn Krisztina (LMP) jelentheti.

Az adatfelvétel az online közösségi médiában történt, ezért a kutatás nem reprezentatív.

Sensus Research

2018. március 31.

bottom of page