top of page

Szoros eredmény várható az egyéni jelöltek tekintetében Vas megye 3-as számú választókerületében

A Sensus Research több választókerületben is végzett felmérést, a 2018. április 8-án megrendezésre kerülő országgyűlési választás kapcsán. A kutatás a közösségi médiában zajlott 2018. március 18. és 2018. március 25. között, pontos területi célzás mellett, ezer válaszadó közreműködésével.

Demográfiai adatok A válaszadók életkori megoszlása nem egyenletes, a 63 évnél idősebb korosztály 13%-át képezi a kitöltőknek, míg a 31-39 éves korosztály a kitöltők 37%-át képezte. A fiatal felnőttek közül 15% válaszolt a kérdésekre, a 40-62 éves korosztály részvétele megközelítette a legmagasabb értéket, 35%-os arányban.

A válaszadók 47%-a faluban, illetve községben lakik, a fennmaradó 53% városban. A körzetre jellemzőek az aprófalvas települések, ahol nagyon alacsony a lélekszám, ebből adódhat a kitöltők alacsonyabb aránya, a városban élőkéhez képest.

Választói preferenciák A válaszadók 47%-a a Fidesz-KDNP pártszövetséget tartaná a legalkalmasabbnak a kormányzásra. A Jobbik 25%-kal a második helyen szerepel, az MSZP-Párbeszédet a kitöltők 11%-a tartja a legalkalmasabbnak. Tíz szálék alatti eredményt ért el az LMP (6%), a DK (7%), Magyar Kétfarkú Kutya Párt (2%), Momentum (1%), Együtt (1%).

A másodlagos pártpreferencia tekintetében a legerősebb párt a Jobbik, a válaszadók 24%-a szerint. A Fidesz-KDNP-re 19% szavazna, ha a favorizált pártja nem indulna. Az MSZP-Párbeszéd szövetséget 14% támogatná, míg az LMP-t 11%. A Demokratikus Koalíciót 8%, a Momentumot 5%, a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot 4%, az Együttet 2% választaná meg, ha nem indulna a pártja a választásokon. A válaszadók 13%-a kitartana saját meggyőződése mellett, így az általa kedvelt párt visszalépése esetén nem venne rész a szavazáson.

Egyéni jelölt

A területi pártpreferenciákon túl felmértük, hogy melyik helyi jelöltre adnák le szavazatukat, ha most vasárnap lenne a választás napja. A válaszadók 42%-a V. Németh Zsoltot, a Fidesz-KDNP jelöltjét támogatná szavazatával, ami megegyező eredményt mutat a pártpreferenciával. A második helyen 38%-kal Bana Tibor szerepel, a Jobbik jelöltje. Balogh Tiborra, a DK jelöltjére 11%, az LMP-s Bogáti Andrásra 7%, a Momentum jelöltjére, Gerencsér Máriára 2% szavazna. Az ellenzéki jelöltek közül tehát a legtöbben Bana Tibort választanák, a Jobbik jelöltjét, aki mindössze 4%-kal alacsonyabb eredményt ért el kormánypárti riválisánál. Így a körzetben a taktikai szavazás hozzásegítheti az ellenzéki jelöltet a mandátum megszerzéséhez.

Összefoglalás

A Sensus Research kutatása Vas megye 03. számú egyéni választó kerületében mért adatai alapján elmondható, hogy a választói preferenciák az országosan mért adatokhoz képest nem mutatnak nagy eltéréseket. A legesélyesebb párt a Fidesz-KDNP, megelőzve a Jobbikot és az MSZP-Párbeszéd szövetséget. A másodlagos pártpreferenciák tekintetében a Jobbikot támogatná a válaszadók többsége. Egyéni jelöltek tekintetében szoros eredmény várható, taktikai szavazás esetén, esetleges visszalépések hatására, a Jobbik jelöltje, Bana Tibor szerezhetné meg a mandátumot. Az adatfelvétel az online közösségi médiában történt, ezért a kutatás nem reprezentatív.

Sensus Research 2018. március 27.

bottom of page